1e Advent

Wat te verwachten


Felien zucht: ‘Mam, gaat het kerstfeest dit jaar wél door?’

‘Natuurlijk’, zegt mama, ‘kerst gaat altijd door’.

‘Nee’, zegt Felien, ‘ik bedoel het kerstféést. Dat we dat vieren op school en in de kerk en thuis met de hele familie, gaat dat door?’.

‘Ik weet niet of dat kan,’ zegt mama met een serieuze blik.

‘Nou’, zegt Felien, ‘dan hoeven we dus ook geen advent te vieren. Dan heeft dat aansteken van die kaarsjes ook geen zin’.

Mama kijkt verbaasd naar Felien: ‘waarom zeg je dat?’.

‘Nou, die kaarsjes die zijn toch een teken dat we steeds dichter bij het kerstfeest komen? Maar nu weten we niet of we daar wel dichtbij gaan komen. Dus dan sla ik advent liever over en zie ik wel of het kerst wordt of niet’.

Mama slaat een arm om Felien heen die weer zucht: ‘Als je er niets van verwacht, kan het altijd nog meevallen, toch mam?’

‘Weet je dat advent eigenlijk veel belangrijker is om te vieren dan kerst?’, zegt mama.

Nee dat wist Felien niet, dat heeft ze nog nooit gehoord.

‘Echt waar’, zegt mama, ‘want kerst gaat over wat al is geweest. We vieren elk jaar dat God in deze donkere wereld is gekomen als een kwetsbaar kindje, als teken van hoop. Kerst vieren, dat is als de verjaardag van Jezus vieren. Je viert dat Jezus eens geboren is. Maar advent, dat is elk jaar nieuw. Want advent, dat is niet achterom kijken, naar een gebeurtenis van het jaar nul, maar dat is vooruit kijken en verlangen naar tekens van hoop’.

Felien kijkt bedenkelijk. Nou had ze altijd gedacht dat advent ging om kerst voorbereiden en nu hoort ze dit. ‘Verwacht jij dan dat kerst wel doorgaat?’, vraagt ze aarzelend.

Mama glimlacht: ‘Ik verwacht dat er ook in deze tijd hoop te vinden is. Nu het dit jaar misschien weer anders gaat dan we graag zouden willen, wil ik juíst de adventskaarsen aansteken. Ze herinneren mij dat kerst al is geweest én dat we juist daarom wat van God kunnen verwachten ook in deze tijd’.

Felien springt op. Ze pakt de aansteker en steekt meteen de eerste adventskaars aan. ‘Gelukkig’, denkt ze, ‘ik mag me dus gewoon verheugen op kerst, want dat verheugen is niet alleen de voorpret, maar dus eigenlijk al het hele feest’.   

Ds. Jantine Heuvelink, Oranjekerk Amsterdam