Concert CKK uitgesteld

Uitnodiging voor het concert van de CKK op ....

(Dit concert is uitgesteld i.v.m. de door het RIVM aangeraden maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.)


Toegang: vrijwillige bijdrage.


Toelichting op het programma door Leonard van Goudoever (muzikale leiding)
'We prijzen ons gelukkig dat we weer traditiegetrouw samenwerken met duo VanCampVanDelft. Dit jaar worden zij met bevriende strijkers aangevuld tot een OrfeoConsort. Daarmee brengen we als afsluiting een collage van madrigalen en instrumentale tussenspelen uit de opera Orfeo van Claudio Monteverdi. De madrigaal-opera uit 1607 waarmee de canon van de operaliteratuur begon.

Paul van Ostaijen (1896-1928) is de grote Vlaamse dichter uit de eerste jaren van het interbellum. Zijn poëzie toont een baaierd aan stijlen:expressionistisch, dadaïstisch, grafisch vormgegeven, verstilde liefdeslyriek, en zo meer. In de jaren tachtig zette ik voor het Centraal Kamer Koor een tiental van zijn gedichten op muziek. Daaruit hebben we voor vandaag een keuze gemaakt en dieaangevuld met recentere Van Ostaijen composities van Lucas Wiegerink en Hans Aerts. Boeiend om te zien dat een gedicht als 'Berceuse nr.2'; tot zeer verschillende verklanking kan komen: bij Wiegerink in een lang-gesponnen uitwerking, bij mijzelf in uiterst beknopte vorm.

Duo VanCampVanDelft improviseert op het thema van een zogenaamd 'bicinium'; een tweestemmige compositie uit de renaissance, meestal uitgevoerd door een student en zijn leraar.

Knut Nystedt en Benjamin Britten verbinden ons met het verleden.

De tonen van Bachs doodskoraal ‘Komm süszer Tod’ zijn door de Noor Nystedt in 1988 van lange schaduwnoten voorzien, waarmee hij de tijd uitrekt. De Engelsman Britten schreef zijn Hymne voor de maagd Maria in 1930, op 16-jarige leeftijd. Zijn compositie herinnert ons aan de Italiaanse renaissance van Gabrieli met zijn meerkorige werken.

Programma

1. Immortal Bach Knut Nystedt
2. Hymn to the Virgin Benjamin Britten
3. Improvisatie over 'Bicinium'; door duo VanCampVanDelft
4. Collage van Paul van Ostaijen verklankingen
5. Monteverdi Collage ‘Orfeo’

Medewerking wordt verleend door:

  • Duo VanCampVanDelft (piano/orgel/cello)
  • OrfeoConsort: Jan Erik van Regteren Altena – viool 1; Cuun Koek – viool 2; Mart Koek – altviool 1; Maxje
  • de Wit – altviool 2; Saartje Van Camp – cello; Sebastiaan van Delft – continuo.

Namens alle uitvoerders een goed concert toegewenst!'
Leonard van Goudoever, muzikale leiding