Een bijzondere kraamtijd

Kinderverhaal bij Lukas 1:57–80

door ds. Piet Kooiman


Gisteren reed er een ziekenauto met loeiende sirene naar de Albert Cuypmarkt. De marktvrouw van Johanna’s bloemenstal had 112 gebeld en gezegd: Jullie moeten direkt komen want er is hier een vrouw aan het bevallen. Ze krijgt een baby en het gaat heel snel.

Zes minuten later kwam de ambulance aan racen, maar het kindje was al geboren. In de bloemenstal. Er stonden wel honderd mensen omheen die allemaal door elkaar aan het praten waren over die bijzondere gebeurtenis. “Te gek hè? Maar wel mooi, zo vlak voor de kerst….”

De broeders sprongen uit de ambulance en liepen door de menigte heen. In de bloemenstal zagen ze een man met een baby in zijn armen. Hij had het in een oude jas gewikkeld. Iemand had die jas spontaan uitgedaan en aan hem gegeven: “Voor het kind” zei hij.
De moeder lag op een matras dat iemand uit een beddenwinkel in de buurt had gehaald. Ze was nog moe van de inspanning. En een beetje in de war. Het was zo onverwacht gebeurd. Maar ze was ook heel erg blij.

Er was een verloskundige bij haar die toevallig langs was gekomen. Ze wilde een bos rozen kopen maar in plaats daarvan moest ze helpen toen die zwangere vrouw plotseling begon te roepen: Mijn kindje komt, o wee, een wee! En toen was dat jongetje geboren.

De broeders van de ambulance keken er verwonderd naar. Ze vroegen aan de man: bent u de vader? De man knikte. Maar hij zei niets. Hij was sprakeloos. Een van de ziekenbroeders vroeg: “Hebben jullie al een naam voor het jongetje? Hij zal wel Albert heten omdat hij op de Albert Cuyp is geboren. “Of Mark”, zei een ander, “omdat hij op de markt is geboren”. Toen zei de moeder van het kind ineens: “Nou, toch krijgt hij een andere naam. Hij gaat Johan heten. Omdat hij in Johanna’s bloemenstal is geboren. En als ik hem dan bij die naam noem dan zal ik altijd denken aan deze plek, aan zijn bijzondere geboorte en natuurlijk ook aan die ouwe jas, z’n eerste kloffie.

Johanna, de bloemenvrouw kwam er bij staan en zei:  “Nou mevrouw, dit is wel een bijzonder begin van uw kraamtijd, in een bloemenkraam!” daar moest iedereen om lachen. En ineens kon de vader van het kind ook weer een paar woorden zeggen. Hij zei: “Wat een wonder is hier toch gebeurd. Ons kind in een bloemenstal geboren. En een verloskundige die net op tijd kwam helpen. Ik ben de gelukkigste mens van de wereld!”

© PK 20 – 12 – 2015